Tietoa rodusta

Luonne

Amerikankääpiökettuterrierit ovat rohkeita, iloisia ja leikkisiä, jopa hieman kissamaisia. Ne ovat omille ihmisilleen hyvin lojaaleja ja rakastavia. Vieraita kohtaan yleisesti ottaen iloisia, mutta osa saattaa olla pidättyväisempiä tai välinpitämättömiä. Amerikankääpiökettuterrierit tulevat helposti toimeen muiden eläinten kanssa ja sopivat myös lapsiperheeseen. Pienten lasten perheeseen on kuitenkin järkevää harkita rotua tarkoin sen pienen koon vuoksi.

Osalla rodusta saattaa esiintyä enemmän puolustus- ja vahtiviettiä omaa reviiriään kohtaan kuin toisilla. Reviiritietoisuudesta johtuen myös haukkuherkkyyttä esiintyy jonkin verran ja koiran haukkumiseen kannattaa puuttua heti pennusta lähtien. Amerikankääpiökettuterrierit eivät ole kuitenkaan turhia räksyttämään, mutta ilmoittavat kyllä, kun joku tulee kotiin ja osa saattaa ulkona haukkua enemmänkin, esimerkiksi ohi ajaville pyöräilijoille tai kovaäänisille mopoille. Rodun alkuperän huomioiden, saalistusviettiä on toisilla yksilöillä enemmän pieniä jyrsijöitä sekä lintuja kohtaan, joten koiran turvallisuuden vuoksi on tärkeää opettaa luoksetulo jo koiran ollessa pieni.

Amerikankääpiökettuterrierit kaipaavat koostaan huolimatta virikkeitä ja liikuntaa, joten täysin sohvaperunoiksi näistä ei ole, vaikka viihtyvätkin peiton alla varsinkin kylmillä ilmoilla.

Hoito ja terveys

Amerikankääpiökettuterrierin turkin hoito on helppoa. Turkki tarvitsee pestä vain silloin kun koira on oikeasti likainen. Kurakeleilläkin riittää vain tassujen ja mahanalusen vesipesu. Harjaus kannattaa tehdä vähintään kahdesti vuodessa karvan vaihtuessa, keväällä ja syksyllä. Karvaa irtoaa kuitenkin yllättävän paljon ympäri vuoden. Amerikankääpiökettuterrierin karva on lyhyttä ja sileää, joten kovilla pakkasilla se tarvitsee päällensä vaatteet. Tassuissakaan ei karvoja ole juuri lämmittämään ja suojaamaan, joten tossut ovat myös hyvä valinta kovemmille pakkasille tai pidemmille lenkeille. Tossut kuitenkin suojaavat niin kosteudelta, tiesuolalta, lasinsiruilta sekä hiekotussoraltakin.

Amerikankääpiökettuterrierit ovat persoja ruualle ja saavat helposti ylipainoa, joten oikeanlaisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta on hyvä pitää huolta, sillä ylipaino mille tahansa koiralle on epämukavaa ja suuri terveysriski. Näin pienelle rodulle esimerkiksi 100-200 gramman ylipaino on jo merkittävä.

Amerikankääpiökettuterrierin keskimääräinen elinikä on 13-15 vuotta. Rotu ei kuulu PEVISA-ohjelmaan, mutta jalostuskoirilta tutkitaan silmät ja polvet. Myös auskultaatiotutkimus eli sydämen kuuntelu on jalostuskoirille suositeltavaa.

Ulkomuoto

Amerikankääpiökettuterrierin säkäkorkeus on 21,5 – 29 cm ja paino vaihtelee 1,5 – 6 kg välillä. Rungon pääväri on valkoinen, jossa on ruskeita tai mustia merkkejä. Karva on lyhyttä ja sileää. Viralliset värit ovat kolmivärinen, valko-ruskea punaruskein merkin, valko-punaruskea ja valko-musta.

Harrastukset

Amerikankääpiökettuterrierit ovat nykypäivänä enimmäkseen seurakoiria, mutta sopivat lajiin kuin lajiin niiden energisyyden ansiosta. Rotu on miellyttämishaluinen ja nopea oppimaan. Pienen kokonsa vuoksi amerikankääpiökettuterrierit ovat erittäin nopeita ja muutamia yksilöitä on nähty esimerkiksi agilityn parissa. Amerikankääpiökettuterrierit ovat varsin sinnikkäitä ja jaksavat pitkiäkin lenkkejä, joten moni käy myös vaeltamassa koiransa kanssa.