Rotumääritelmä

Lähde: Suomen Kennelliitto
Kuva © Anu-Jo Pihkanen

AMERIKANKÄÄPIÖKETTUTERRIERI
(AMERICAN TOY FOX TERRIER)
Alkuperämaa: USA

KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.
FCI:N LUOKITUS: Ei FCI-rotu
Ryhmä 3
: Terrierit

LYHYT HISTORIAOSUUS: Tämän amerikkalaisen rodun kehittämisessä on käytetty useita pienikokoisia rotuja kuten kääpiöpinseri, italianvinttikoira, chihuahua ja manchesterinterrieri. Tämän seurauksena syntynyt koira, amerikankääpiökettuterrieri, on saanut sekä terrierien rohkeutta että muiden käytettyjen rotujen pehmeämpää ja sopeutuvampaa luonnetta.

YLEISVAIKUTELMA: Ominaisuuksiltaan ja luonteeltaan kääpiökoiran ja terrierin yhdistelmä. Terrierin piirteitä ovat älykkyys, rohkeus ja vilkkaus, kääpiökoiran piirteitä puolestaan pieni koko ja rajaton, omistautuva rakkaus omistajaa kohtaan. Tasapainoinen, urheilullinen kääpiökoira, jonka ulkomuodossa on sekä suloutta että ketteryyttä kuin myös voimaa ja sisukkuuttakin. Se on notkea ja lihaksikas, ääriviivoiltaan tyylikäs ja sillä on vaivattomat liikkeet ja loputon kestävyys. Koira on karvaltaan helppohoitoinen ja sillä on eloisa ja valpas luonne. Tyypillisiä piirteitä ovat elegantti, suurimmaksi osaksi värittynyt pää, lyhyt, kiiltävä valkovoittoinen karvapeite ja lyhyt korkealle kiinnittynyt häntä.

LUONNE JA KÄYTTÄYTYMINEN: Älykäs, valpas ja ystävällinen, uskollinen omistajalleen. Nopea oppimaan, miellyttämishaluinen ja sopeutuva. Terrierien tavoin se on itsenäinen, eloisa, määrätietoinen ja rohkea. Hyvin vilkas kääpiökoira, joka on hauska ja leikkisä koko elämänsä ajan. Terrierimäisen luonteen ja käyttäytymisen puute on virhe.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Mittasuhteiltaan neliömäinen, säkäkorkeus suunnilleen sama kuin rungon pituus mitattuna olkanivelen kärjestä istuinluun kärkeen. Nartut voivat olla rungoltaan hieman pitempiä. Luusto voimakas, mutta ei liioiteltu ja aina suhteessa kokoon, tärkeintä on tasapainoinen kokonaisuus.

PÄÄ: Elegantti, tasapainoinen ja ilmeikäs, ei koskaan karkea. Kallo ja kuono ovat yhtä pitkät. Edestä katsottuna pää levenee vähitellen kirsusta korvien tyveä kohti. Omenapää on virhe. Ilme on älykäs, valpas, innokas ja kiinnostunut.
Kallo: Kohtuullisen leveä, hieman pyöristyvä ja pehmeästi kiilanmuotoinen.
Otsapenger: Kohtuullinen, hieman viettävä.
Posket: Litteät ja lihaksikkaat, silmien alta hyvin täyttyneet.
Kuono: Voimakas ennemmin kuin siro, suhteessa pään kokonaisuuteen. Kuonon ja kallon ylälinjat yhdensuuntaiset.
Kirsu: Musta; suklaanvärisillä sallitaan ruskea kirsu.
Huulet: Pienet ja tiiviit.
Hampaat / purenta: Täydellinen hampaisto, voimakkaat valkoiset hampaat ja säännöllinen leikkaava purenta ovat toivottavia. Irronneista hampaista ei tule alentaa arvosanaa, kunhan oikean purennan voi tarkistaa.
Silmät: Kirkkaat ja tummat, täyteläiset, pyöreät ja hieman ulkonevat mutta eivät koskaan pullistuneet. Tummat silmänympärykset (paitsi suklaanruskeilla, joiden silmänympärykset ovat suklaanruskeat). Silmien ilme on pehmeä ja älykäs. Silmät sijaitsevat kaukana toisistaan, eivät ole vinot ja asettuvat hyvin silmäkuoppaan.
Korvat: Pystyt, teräväkärkiset, käännetyn V-kirjaimen muotoiset, kiinnittyneet korkealle ja lähekkäin mutta eivät koskaan kosketa toisiaan. Korvien koko suhteessa päähän ja runkoon.

KAULA: Kuiva, lihaksikas ja ylväästi pystyasentoinen. Kauniisti hieman kaartuva niskalinja liittyy sulavasti lapoihin. Ei löysää kaulanahkaa. Kaula ja pää ovat suunnilleen yhtä pitkät.

RUNKO: Selkälinja on vaakasuora sekä seistessä että liikkeessä. Runko on tasapainoinen ja kapenee hieman kylkiluista kupeeseen.
Rintakehä: Syvä ja lihaksikas, kyynärpäiden tasolle ulottuva. Hyvin kaartuvatkylkiluut.
Eturinta: Hyvin kehittynyt.
Selkä: Suora, tasainen ja lihaksikas. Lyhyt, voimakas lanneosa, alalinja kohtuullisesti ja tyylikkäästi kohoava.
Lantio: Selkälinjan jatkeena, pakarat pyöristyneet.

HÄNTÄ: Korkealle kiinnittynyt ja pystyasentoinen.

RAAJAT
ETURAAJAT: Hyvin kulmautuneet, suorat ja yhdensuuntaiset.
Lavat: Tiiviit ja riittävän lihaksikkaat mutta eivät raskaat. Viistot ja hyväasentoiset.
Kyynärpäät: Tiiviit, runkoon nähden pystysuorat.
Välikämmenet: Vahvat ja suorat, hieman joustavat.
Käpälät: Pienet ja soikeat, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset. Voimakkaat, kaareutuneet ja tiiviit varpaat, vahvat päkiät.
TAKARAAJAT: Hyvin kulmautuneet, vahvat ja lihaksikkaat. Takaa katsoen yhdensuuntaiset, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.
Reidet ja sääret: Voimakkaat, lihaksikkaat ja pitkät.
Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Kintereet: Matalat ja tiiviit.
Välijalat: Pystysuorat.
Käpälät: Kuten etukäpälät.

LIIKKEET: Sulavat ja vaivattomat, maatavoittavat, voimakas taka-askel. Myös liikkeessä selkälinjan tulee olla suora ja pään sekä hännän pystyasentoiset. Korkea, ns.hackney-liikunta on virheellinen.

KARVAPEITE:
KARVA: Kiiltävä ja hienolaatuinen, satiinimainen, sileältä tuntuva. Se peittää koko rungon ja sillä voi olla vähäinen kauluri
VÄRI:
Kolmivärinen: Pään vallitseva väri on musta, selväpiirteiset punaruskeat (tan) merkit poskissa, huulissa ja silmien yläpuolella. Rungon vallitseva väri on valkoinen (yli 50 %), rungossa voi olla mustia läiskiä.
Valko-ruskea punaruskein merkein: Pään vallitseva väri on suklaanruskea, selväpiirteiset punaruskeat (tan) merkit poskissa, huulissa ja silmien yläpuolella. Rungon vallitseva väri on valkoinen (yli 50 %), rungossa voi olla suklaanruskeita läiskiä.
Valko-punaruskea: Pään vallitseva väri on punaruskea (tan). Rungon vallitseva väri on valkoinen (yli 50 %), rungossa voi olla punaruskeita läiskiä.
Valko-musta: Pään vallitseva väri on musta. Rungon vallitseva väri on valkoinen (yli 50 %), rungossa voi olla mustia läiskiä.
Värien tulee olla syvät ja kirkkaat. Otsapiirto hyväksytään, mutta se ei saa ulottua silmiin tai korviin asti. Puhdas valkoinen on toivotuin, vähäinen pilkutus sallitaan. Mustapäisen kolmivärisen koiran runkoläiskien tulee olla mustat, suklaanruskealla suklaanruskeat, molemmilla voi esiintyä vähäinen punaruskea (tan) reunus rintakehän ja hännän alla olevissa laikuissa kuten normaalissa kaksivärisessä kirjavuudessa.

KOKO: Säkäkorkeus 21,5 – 29 cm (8,5 – 11,5 tuumaa), ihannekoko 23 – 28 cm (9 – 11 tuumaa).

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.
• Omenapää
• Korkea ns. hackney-liikunta.
• Kyynärpään tai kintereen alapuolelle ulottuva väritys (muu kuin pilkutus).

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
• Vihaisuus tai liiallinen arkuus
• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen
• Koko alle 21,5 cm ja yli 29 cm (8,5 tuumaa / 11,5 tuumaa).
• Muut kuin pystyt korvat yli 6 kk:n ikäisillä koirilla.
• Osittainenkin kirsupigmentin puutos.
• Alapurenta, vino purenta, yli 3 mm:n yläpurenta.
• Silmiin tai korviin asti ulottuva otsapiirto.
• Muut kuin yllä luetellut väriyhdistelmät.
• Yli puolet koiran päästä valkoinen.
• Läiskät, jotka peittävät yli 50 % rungosta.
• Eriväriset läiskät päässä ja rungossa


HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä koiria, joilla on rodulle tyypillinen rakenne.