Hampaat

Kuten muillakin pienillä roduilla, niin myös amerikankääpiökettuterrierillä on melko ahdas suu, joten hampaita puuttuu usein ja voi olla eriasteisia purenta- tai kehitysvirheitä. Amerikankääpiökettuterrierillä tulisi olla täydellinen hampaisto, voimakkaat valkoiset hampaat ja säännöllinen leikkaava purenta, eli alaleuan etuhampaiden tulisi koskettaa yläleuan
etuhampaiden takapintaa. Hampaiden tulisi olla suorassa kulmassa leukoihin nähden.

Purentavika on yleisimmissä tapauksissa vain kosmeettinen haitta, eli koiraa itseään se ei normaalisti vaivaa. Kuitenkin koiraa, jolla on paha purentavika tai huomattavia hammaspuutoksia ei tulisi käyttää jalostukseen. Pennun purennasta voi olla täysin varma vasta, kun se on täysikasvuinen. On tärkeää seurata, että pennun kaikki maitohampaat vaihtuvat. Eniten ongelmaa tulee maitokulmahampaiden kanssa, kun kulmahampaat vaihtuvat noin 6kk ikäisenä. Mikäli maitohampaat eivät irtoa itsestään, ne vaativat poiston eläinlääkärillä. Koiranpennulle kannattaa antaa paljon luita pureskeltavaksi ja leikkiä sen kanssa vetoleikkejä, varsinkin kun kulmahampaat ovat vaihtumassa.

Kun pysyviä kulmahampaita on näkyvissä noin puolet eivätkä maitohampaat ole irronneet itsestään, täytyy maitohampaat poistaa pian pysyvien hampaiden tieltä. Muuten on vaarana, että pysyvät hampaat lähtevät kasvamaan vinoon, joka taas aiheuttaa purentaongelmia ja kipuja koiralle. Hampaiden poiston yhteydessä on suositeltavaa röntgenkuvata suu, niin näkee onko hampaita tulossa vielä lisää ja minkä verran.

Kuva © Paula Hiltunen

Kuvassa näkyy tilanne, että pysyvät alakulmahampaat ovat kasvaneet noin puolet ja tässä vaiheessa maitohampaat olisi poistettava mahdollisimman pian. Hampaat olisi hyvä pestä vähintään viikottain ja seurata hammaskiven kehittymistä. Hammaskiven poistossa tulisi käydä ainakin kerran vuodessa, riippuen hammaskiven kertymisestä, joka on koirilla yksilöllistä. Lisää koiran hammaskivestä ja sen aiheuttamista ongelmista löydät täältä.