Amerikankääpiökettuterrierin rekisteröinti

Amerikankääpiökettuterrieri rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, joka otti rodun omaan ER lisärekisteriinsä 30.6.2010. Rotu ei ole vielä FCI:n (Fédération Cynologique Internationale) virallinen rotu.

American Kennel Clubissa (AKC) rotu on ollut virallisesti hyväksytty vuodesta 2003. Sitä ennen amerikankääpiökettuterrierit on rekisteröity vain United Kennel Clubiin (UKC), jo vuodesta 1936 alkaen. American Kennel Club on kattojärjestö ja FCI:n alainen järjestö, kuten Suomessa on Suomen Kennelliito (SKL). Tuontikoiran pennut saa rekisteröityä Suomen Kennelliittoon, mikäli koira on lähtömaassaan FCI:n alaisen liiton rekisterissä.

UKC rekisteröidyn koiran voi ja kannattaakin rekisteröidä Suomen Kennelliittoon, esimerkiksi katoamistilanteiden varalta koira on mahdollista tunnistaa. Erona rekisteröinnissä on, että UKC rekisteröity koira katsotaan sekarotuiseksi, eli se rekisteröidään Kennelliiton FIX-rekisteriin.

Lisää FIX-rekisteröinnistä löydät Kennelliiton sivuilta.

Yhdysvalloissa useat koirat ovat tänä päivänä kaksoisrekisteröityjä, UKC & AKC. Suomessa on totuttu siihen, että on vain yksi virallinen rekisteri ja se on Suomen Kennelliitto. Monissa maissa on useita eri mahdollisuuksia, esimerkiksi naapurimaassa Venäjällä löytyy rekisterikirjoa, mutta sielläkin Russian Kennel Federation (RKF) on se FCI:n alainen järjestö. Suomen Kennelliitto tarjoaa kasvattajilleen, kuin myös rekisteriinsä kuuluvien koirien omistajille parhaat edut kynologiselta kannalta katsottuna: On tilastoituja terveystutkimuksia, ns. laatustandardeja ja jopa vaatimuksia. Myös velvollisuuksia ja vastuita, kuten rekisteröinnit yksilökohtaisine tietoineen julkisesti näkyvillä.

Suomen Kennelliittoon on rekisteröity yhteensä 126 amerikankääpiökettuterrieriä.

Rotu kuuluu FCI:n ryhmään 3 – Terrierit. Roturyhmään kuuluu kaikkiaan 36 rotua, joista 22 rodun rotujärjestö on Suomen Terrierijärjestö. Kyseinen järjestö on myös amerikankääpiökettuterrierin virallinen rotujärjestö.

Suomessa UKC:n rekisteröidyt koirat eivät pääse osallistumaan näyttelyihin ja osaan muista kilpailumuodoista, sillä suurin osa tapahtumista on Suomen Kennelliiton ja sitä kautta FCI:n alaisia.

Amerikankääpiökettuterrieri on FCI:ssä koeajalla, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, ettei rotu vastaanota näyttelyissä vielä kansainvälisiä sertifikaatteja (cacib) ja kansainvälisissä näyttelyissä rotu ei myöskään osallistu ryhmäkehään. Kansallisia sertifikaatteja rotu vastaanottaa normaalisti, kuten myös Nord sertejä.

Lisätietoja koiran rekisteröinnistä löytyy Suomen Kennelliiton sivuilta.

Huomioithan, että koirasi tulee nykyään rekisteröidä myös Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin!