Historia

Amerikankääpiökettuterrierin historia maailmalla

Rodun alkuperä on lähtöisin Yhdysvalloista, sileäkarvaisesta kettuterrieristä, jota käytettiin ketun metsästykseen jo 1500-luvulla. United Kennel Club (UKC) aloitti kyseisen rodun rekisteröinnin vuonna 1912. Pienemmät rotunsa edustajat rekisteröitiin yhdessä isompien yksilöiden kanssa, kunnes 1920-luvun puolivälissä harrastajat lähestyivät UKC:tä tehdäkseen pienemmistä koirista erillisen rodun, mikä tapahtui lopulta vuonna 1936. Rotu rekisteröitiin nimellä Toy Fox Terrier. Tällä hetkellä Toy Fox Terrieristä käytetään useampia nimiä kuten: American Toy Fox Terrier, Toy Fox ja Amertoy. Suomessa amerikankääpiökettuterrieri.

Rotu rekisteröitiin useiden vuosien ajan vain United Kennel Clubissa (UKC) ja vuonna 2003 rodun tunnusti American Kennel Club (AKC).

Rotu on yksi suosituimmista roduista Yhdysvalloissa.

American Kennel Clubin (AKC) virallisten tietojen mukaan Toy Fox Terrier eli amerikankääpiökettuterrieri on syntynyt, kun sileäkarvaiset kettuterrierit risteytettiin chihuahuan, manchesterinterrierin, kääpiöpinserin ja italianvinttikoirien kanssa.

Ristiparittelu on kielletty 31.8.1960 alkaen.

Rodun risteyttämisen aikana kasvattajilla ei ollut rajoituksia väritykselle. Muutaman vuosikymmenen jälkeen suuntaus oli kasvattaa kolmivärisiä koiria, joiden pää on musta, ruskein merkein, runko valkoisella pohjalla ja mustilla merkeillä tai ilman niitä. Tämä väri on edelleen suosituin kasvattajien keskuudessa tähän päivään asti, vaikka kolme muuta väriä on virallisesti tunnustettu: valko-musta, valko-punaruskea sekä valko-ruskea punaruskeilla merkeillä.

Sileäkarvaisesta kettuterrieristä amerikankääpiökettuterrierit peri riistaviettinsä, mutta pienen kokonsa vuoksi ne voivat metsästää onnistuneesti vain pieniä jyrsijöitä ja lintuja.

Yhdysvalloissa kyseistä rotua käytettiin hyvän koulutettavuuden vuoksi sirkusesityksissä ja ne matkustivat paljon ympäri maata.

Amerikankääpiökettuterrierin historia Suomessa

Löysin aikoinaan Maailman koirat -kirjasta kuvan amerikankääpiöterrieristä (nyt Suomessa rotu on amerikankääpiökettuterrieri). Ihastuin rotuun ja päätin hankkia sellaisen itselleni. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä oli vuoden 1999-2000 vaihde. Minulle selvisi, että Suomeen oli aiemmin tullut kaksi rodun edustajaa Australiasta ja saaneet Suomessa yhden pentueen, eikä uusia pentuja ollut tulossa. Katseet kohdistuivat siis rodun alkuperämaahan Yhdysvaltoihin.

Löysin henkilön, joka auttaisi minua tuomaan koiran Yhdysvalloista Suomeen ja alkoi etsintä kasvattajista. Sopiva kasvattaja löytyi, mutta hän ei halunnut lähettää pentua, vaan se olisi pitänyt hakea. Toiselta kasvattajalta löytyi pentuja, mutta yhdellä koiralla en kasvatustyössä olisi mennyt eteenpäin, joten hankin siis erisukuiset uros- ja narttupennun samalla. Koirat saapuivat Yhdysvalloista Suomeen maaliskuussa 2001 ja ovat todennäköisesti ensimmäiset puhdasrotuiset amerikankääpiökettuterrierit Suomessa, Mignet Elvira Of Phoenix “Elli” ja Mignet Extempore Of Phoenix “Eppu”. Ensimmäinen pentue Ellille ja Epulle syntyi vuoden 2002 lopulla. Eppu oli sijoituksessa Helsingissä ja Elli lähti viettämään eläkepäiviään Haminaan vuonna 2007.

Nälkä kasvoi syödessä ja 2002 tuli vielä yksi urospentu samasta kennelistä, Mignet Nicky Of Phoenix “Niki”, jolla valitettavasti todettiin patellaluksaatio ja molemmat polvet olivat 1/1. Niki sai Ellin kanssa kuitenkin yhden pentueen, mutta jäi pois jalostuksesta, sillä valitettavasti patellaluksaatio periytyi osalle pennuista. Tämä pentue syntyi vuoden 2004 lopulla.

Vuonna 2004 tuli vielä kaksi koiraa: Amch Dragon Heart Foxhill Rampage ja Amch Aristos Shania Come On Over, jotka saivat yhdessä vain yhden pennun, jolla oli molemmat, sekä polvi- ja lonkkavika. Pentu syntyi 5.4.2006. Siihen valitettavasti loppui minun amerikankääpiökettuterrierin kasvatus, sillä en halunnut ottaa enempää riskejä rodun terveyden suhteen. Mignet oli minulla harkinnassa omaksi kennelnimeksi, johon sitten lisäsin päätteen ‘in. Amerikankääpiökettuterrieri on aivan ihana rotu ja tykkään rodusta edelleen, vaikka en sitä enää kasvatakaan. Kasvattamista oli vaikeaa aloittaa tuolloin, sillä rotua ei ollut vielä Suomessa ollenkaan. Nyt Suomestakin löytyy muutamia kasvattajia.

Teksti:
Lea Ellen Pirkkalainen
Kennel Mignet’in